14-päevane tasuta tagastus

Metsa-positiivsed ostud

0% järelmaks 3 kuuks

Montessori mööbel

Aiamööbli hooldus: õlitamine jm tegevused, mida ei tohi unustada

Olles investeerinud kvaliteetsesse aiamööblisse, tahad et see ka kestaks. Aga kuidas mööbli eest kõige paremini hoolt kanda? Mõned asjad saab teha ära ilma liigse tööta. Näiteks mööblikatte soetamine, et aiamööblit ilmastiku eest kaitsta. Hea mõte on hoida mööblit nurga all hoida, et ei tekiks seisvat vett ja veeplekke. Aga kõige tähtsam on siiski hooldus ja see sõltub suuresti aiamööbli materjalist.

Puidust aiamööbli hooldus

Puitu on läbi sajandite olnud mööbli valmistamisel eelistatud materjal. Kõvapuit on seejuures eriti vastupidav ja üks parimaid valikuid välitingimustesse. Aga ka pehmest mööbel on hea kaaslane, kui selle eest hoolt kanda. Puidust aiamööbli hooldus pakub erinevaid võimalusi:

  •  Pesemine – esimene samm ja kõige lihtsam. Piisab seebist, veest ja nuustikust. Mööbel tuleb pesta ja lasta sel kuivada enne ükskõik millist muud hooldust.
  •  Aiamööbli õlitamine – hõõru kuiv mööbel liivapaberiga üle, pühi puhtaks ja kanna aiamööbli õli mööbli pinnale puidusüüga samas suunas. Kui arvad, et vaja on ka teist kihti, lase esimesel kihil umbes tunni jagu kuivada. Aiamööbli õlitamine aitab puitu tugevdada ning muudab selle ilmale vastupidavamaks.
  • Aiamööbli peitsimine – peitsi abil saad esile tõsta naturaalset puidusüüd. Pärast peitsimist tuleb arvestada ca 24 h kuivamiseks. Peitsitud mööblieseme võib ka üle lakkida, et hoolduse kestust pikendada.
  • Aiamööbli värvimine – enne võõpama asumist on vaja mööbel puhastada, selle olemasolul kahjustatud värv eemaldada, karedamad pinnad siledamaks teha ja seejärel uus värv peale kanda. Mööbli kaitsmiseks eelista UV filtriga värve.

Puitmööblil peab kontrollima ka sambla ning hallituse esinemist. Kui leiad ühe või teise, ei piisa vaid harjaga nühkimisest. Selliselt saad küll välise nähtava osa maha, ent niidistik ja juured on puidu sees endiselt alles. Lahenduseks on puidu pesemine biotsiidilahusega.

aiamööbli hooldus, puidust jt

Metallist aiamööbli hooldus

Üldine puhastamine on lihtne. Vaja on seepi, pisut vett ning nuustikut või riidetükki. Täpsem hooldus sõltub sellest, mis metallist on mööbel valmistatud:

  •  Teras – reeglina piisab seebiveega pesemisest ning puhta veega loputamisest. Kord aastas kasuta kaitsvat viimistlusvahendit, et ennetada roostet.
  •   Alumiinium – rooste pole probleem, aga probleemiks võib olla oksüdeerumine. Sellega kaasnevate laikude eemaldamiseks sobib väga hästi vee ja äädika või sidrunimahla segu kasutamine.
  •  Värvitud metall – kooruma hakanud värv tuleb eemaldada, pind puhastada ja siis uuesti üle värvida. Metallist aiamööbli värvimine võiks olla tehtud värviga, mis aitab roostet tõrjuda.

Kui terasest või rauast mööbel on roostetanud, ei pea mööblit välja vahetama. Esimeseks sammuks on rooste täielik eemaldamine liivapaberi või traatvillast nuustikuga. Kui oled kindel, et iga viimane kui roosteplekk on läinud, kata mööbel katmine kahe või kolme värvikihiga.

Metallist mööbli juures on oluline ka lindude väljaheite võimalikult kiire eemaldamine. Tundub küll naljakas või tüütu, ent lindude väljaheide on võrdlemisi happeline ja võib seetõttu jätta püsivad plekid.

Plastikust aiamööbli hooldus

Plastikust aiamööbli eest hoolitsemine on võrdlemisi lihtne. Tähtis on meeles pidada, et plastik imab mustust, ehk puhastama peab regulaarselt. Kindlasti vaata, mida soovitab hoolduseks mööbli tootja, ent reeglina peaks seebist ja veest piisama.

Kui sul on plastikust punutud mööbel, kasuta igasse nurka ja punutise alla jõudmiseks tolmuimejat või väikest hambaharja. Vaata üle ka see, et punutisel ei oleks ühtegi väljatorkavat vääti. Väljatulnud väädid pead kas ära lõikama või parandama.

14-päevane tasuta tagastus

Metsa-positiivsed ostud

0% järelmaks 3 kuuks

Montessori mööbel